streamup
Ιντερνετικό ραδιόφωνο από €2,95

Παρασκευή 15 Αυγούστου 2014

Το όργιο με τις εγκαταστάσεις εκπομπής Μεσαίων και Βραχέων Κυμάτων...



Καλώς ήρθατε στην κόλαση, αισθάνεσαι να γράφει η πινακίδα καθώς μπαίνεις στο πρώην κέντρο εκπομπής της Περαίας Θεσσαλονίκης.
 Φυσικά δεν υπάρχει καμιά πινακίδα μόνο ένα φιλέτο γης για κάποιους ημέτερους που θα το πάρουν κοψοχρονιά, και μερικούς από τους νέους εργαζόμενους στην νέα δημόσια ραδιοφωνία, δηλαδή κάτι βόδια που βόσκουν,  συναντάς μέσα.
 Με μεγάλη ταχύτητα ξηλώθηκαν οι εγκαταστάσεις εκπομπής Μεσαίων και Βραχέων Κυμάτων του Ραδιοφωνικού Σταθμού Μακεδονίας στην Περαία Θεσσαλονίκης. Μετά από την απόφαση για την συρρίκνωση των πομπών Μεσαίων Κυμάτων και την εμπορική αξιοποίηση της γης. 

Πλιάτσικο!
 Άλλοι αναφέρουν 820 στρέμματα και άλλες πληροφορίες 320 εκτάρια. Ο σταθμός σταμάτησε να εκπέμπει τον Μάρτιο του 2012.  Αυτή την στιγμή έχει αποξηλωθεί πλήρως η εγκατάσταση από τα πέντε κτίρια (4 για τους πομπούς των HF ισχύος 50KW και 1 για τον πομπό MW ισχύος 200 KW) ενώ προηγήθηκαν τα κτήρια και οι καραβίσιοι πομποί ( από Αμερικανικά υποβρύχια τα οποία εξέπεμπαν το προπαγανδιστικό πρόγραμμα της φωνής της Αμερικής - VOA) Βραχέων Κυμάτων.
Ό,τι απέμεινε από τους μετασχηματιστές!
             Όσο για τα Μεσαία Κύματα υπάρχουν ακόμη οι δυο πύργοι εκπομπής ύψους 99,5 μέτρων,  διότι η εκπομπή ήταν κατευθυνόμενη προς ανατολάς. Ήταν φαίνεται κοστοβόρος η αποκαθήλωση τους.   Τα χρήματα που θα ξόδευε ο εργολάβος, για να τους κατεβάσει θα ήταν περισσότερα , σε σχέση με τα χρήματα  που θα κέρδιζε, μετά την πώληση τους σαν μέταλλο.

Προσοχή: κυκλοφορούν...βουλευτές!
 Φυσικά δεν λειτουργούν πλέον οι φάροι στην κορυφή τους μια και δεν υπάρχει ηλεκτρική ενέργεια στο κέντρο εκπομπής. Με κίνδυνο την πρόκληση ατυχήματος μια και γειτνιάζει με το αεροδρόμιο Μακεδονία της Θεσσαλονίκης.
Εδώ υπήρχε η ...ΕΡΤ! (Κάνδανος...)
 Φυσικά μια και σταμάτησε στις 11 Ιουνίου 2013 να υπάρχει η ΕΡΤ, την ευθύνη ατυχήματος την φέρνει ακέραια  ο εκκαθαριστής υπουργός οικονομικών και ο υφυπουργός, ο υπεύθυνος για την ΕΡΤ. Πάντως η ΥΠΑ δεν διαμαρτυρήθηκε δια το συμβάν. Αν όμως επρόκειτο για ιδιώτη θα είχαμε παρέλαση των  ΜΑΤ.
το αρχείο του σταθμού, βορά τοις κυσί!
            Ας έρθουμε λίγο πίσω στο παρελθόν, ύστερα από έρευνα που έκαναν οι Αμερικανοί σε τοποθεσίες πέριξ της Θεσσαλονίκης κατέληξαν, ότι καλύτερο σημείο για εκπομπή είναι  η τοποθεσία στην Περαία Θεσσαλονίκης, όπου ήταν λιγότερη η απορρόφηση από το έδαφος της εκπεμπόμενης ισχύος και επιτυχαίνετε η μεγαλύτερη ακτινοβολούμενη ισχύ προς την Ανατολική Ευρώπη. 
Εκεί δούλευσαν οι πομποί της Φωνής της Αμερικής  VOA στη συχνότητα 792 KHz από το 1954 και για πολλά χρόνια στα Μεσαία και τα Βραχέα κύματα. 
Εκεί λειτουργούσε επίσης και ένας μικρός πομπός Μεσαίων κυμάτων με ισχύ 5 KW ήταν το ραδιόφωνο της Θεσσαλονίκης στα 1044 KHz.
 Οι πομποί αυτοί δωρίθηκαν από την Φωνή της Αμερικής το 1972 στο δημόσιο ραδιόφωνο μετά την αποχώρηση της από το κέντρο εκπομπής της Περαίας  Θεσσαλονίκης και την περάτωση της αποστολής της προς την Ανατολική Ευρώπη.
 Φυσικά ο 1044 KHz προγενέστερα είχε αρχίσει να εκπέμπει 1 Μαρτίου το 1947 σε άλλη τοποθεσία από το τότε ΕΙΡ. 
Ύστερα από λειτουργιά 67 χρόνων ο γέρος έπρεπε να σωπάσει... και να του πάρουμε, ότι καλό είχε το οικόπεδο φιλέτο που τον φιλοξενούσε....
τι γλύτωσαν (προσωρινά) γιατί είναι ξύλινες!
            Τα Μεσαία κύματα σταμάτησαν να εκπέμπουν στα 792 KHz συχνότητα την οποία χρησιμοποίησαν, στη συνέχεια οι  Αμερικανοί αμέσως μετά από το Κέντρο εκπομπής στην Καβάλα, με άλλον σύγχρονο πομπό ισχύος 600KW, ο οποίος με την σειρά του πέρασε στην ΕΡΤ, όταν έκλεισε η Αμερικανική βάση της Καβάλας. 

Ο σταθμός αυτός μπορούσε να νοικιάζεται σε ξένους παρόχους  ραδιοφωνικών σταθμών, να εκπέμπουν τα προγράμματα τους προς Ανατολική Ευρώπη και της νέες δημοκρατίες της Μαύρης Θάλασσας και να φέρνουν χρήματα στο Ελληνικό Δημόσιο. Αφού κουρεύτηκε από ισχύ έφτασε στα Μαλγάρα της Θεσσαλονίκης και άρχισε εκπομπές με την ΕΡΑ ΣΠΟΡ. 
Ας επανέρθουμε τώρα πίσω στο κέντρο εκπομπής της Περαίας Θεσσαλονίκης, ο πομπός της Φωνής της Αμερικής  αλλάζει συχνότητα και φιλοξένει από το κατευθυνόμενο σύστημα εκπομπής του τον 1044 KHz, τον όποιο έτυχε να ακούσω σε ταξίδια μου στην Βουλγαρία, την Ρουμανία και 70 Km έξω από το Βελιγράδι σε ένα Motel.
νεκρά...φύσις!
  Όσο για τον μικρό πομπό των 5 KW αυτός παρέμεινε εκεί για να καλύπτει την πόλη της Θεσσαλονίκης, σε περιπτώσεις που χρειάζονταν, να γίνει κάποια επισκευή ρουτίνας η βλάβης του μεγάλου πομπού. 
Ο πομπός των 200 KW ήταν νεώτερος και τοποθετήθηκε αργότερα γύρο στο 1984.  Αποτελείτο από δύο μικρότερους των 100 KW ο καθένας  και ήταν και αυτοί  της SIEMENS, εργάζονταν σε σύστημα Pulse Digital Modulation (PDM). 
Το σύστημα ψύξης ήταν διπλό αερόψυκτο και υδρόψυκτο. Τελευταία υπήρχαν προβλήματα λόγο κακής συντήρησης,  π.χ. μη αντικατάσταση των λυχνιών εξόδου με συνέπια η  ισχύς να έχει πέσει στα 75 KW περίπου, και να έχει βόμβο στην διαμόρφωση.
Φυσικά δεν δίνονταν κονδύλια για την συντήρηση του πλέον. Μια και υπήρχε το σκεπτικό της διακοπής πολλών σταθμών Μεσαίων κυμάτων ανά την επικράτεια. 
            Οι πομποί των βραχέων σταμάτησαν να εκπέμπουν γύρο στο 2002, διότι δεν υπήρχε πλέον αμερικανική βοήθεια και δωρεά λυχνιών, έτσι αγοράστηκαν κάποιες μικρότερης ισχύος τα προηγούμενα χρόνια από την Γερμανία φυσικά από τηνSiemens, αλλά η ισχύς ήταν 35KW. Τελικά το πρόγραμμα μεταφέρονταν στην Αυλίδα και εκπέμπονταν από εκεί, φυσικά δεν μπόρεσα να ακούσω τις εκπομπές στην Θεσσαλονίκη... 

Το Τρίτο Πρόγραμμα των Βραχέων κυμάτων έστελνε την Φωνή της Μακεδονίας σε όλες τις Ηπείρους. . . Οι συχνότητες εκπομπής είχαν ως εξής : από τις 11:00 UTC  έως τις 16:50  UTC στη συχνότητα 9.935 KHz και από τις 17:00 UTC έως τις 22:50 UTC στη συχνότητα 7.450 KHz.
            Πριν σταματήσουν οι εκπομπές από το κέντρο εκπομπής της Περαίας βρέθηκα στο Λίβανο και σε γειτνιάζουσες χώρες. Δοκίμασα να ακούσω  αλλά δυστυχώς στην ιδία συχνότητα δηλαδή τους 1044 KHz εξέπεμπε και η Κύπρος ήταν αδύνατον να περάσει ο ραδιοσταθμός της Θεσσαλονίκης και με τα χάλια που είχε όπως προανέφερα 75 KW και κατευθυνόμενη εκπομπή Βόρεια Βορειοανατολικά.
 Τον Ιανουάριο του 2012 κατάφερα να ακούσω ένα απόγευμα τον 1179 KHz από τα Μαγάρα της Θεσσαλονίκης. Η πρώτη δουλεία ήταν να καλέσω στο τηλέφωνο τον παραγωγό του προγράμματος εκείνη την ώρα, ήταν μεταξύ 18:00 και 19:00. 
Μια και ανέφερα αυτό θα ήθελα να αναφέρω ότι στα Βραχέα κύματα δεν ακούγονταν τίποτε από την Αυλίδα πχ  9420 KHz . Στα Μεσαία μερικές μέρες ακούγονταν για μερικές ώρες ο 729 KHz από την Αθήνα και τα βράδια αλλά όχι με καλό σήμα η Ρόδος στα 1494 KHz με διάλειψη σε σχέση με τα Χανιά στους 1512 KHz
Τώρα θα ήταν παράληψη αν δεν αναφέρω, ότι από την ώρα που έπεφτε το σούρουπο μέχρι αργά το βράδυ ακούγονταν πολύ καλά αντίθετα με την ΕΡΤ, ένας πειρατικός σταθμός από την Αθηνά στους  1287 KHz  με διακριτικό 322. 
Τον έκανα ακρόαση μέσα στο αυτοκίνητο από τον Βόρειο Λίβανο μέχρι τον Νότια σύνορα του Λιβάνου με το  Ισραήλ. Βρήκα δε νυχτερινές καντίνες στην Βηρυτό και στον αυτοκινητόδρομο προς την Τρίπολη να ακούνε τον σταθμό αυτό.
Απ εδώ πέρασε η ..."Δημοκρατία"
         Όπως ανάφερα η ΕΡΤ έκλεισε, έχω δυο πικρίες γι αυτό. 
Η πρώτη για τους εργαζόμενους , όσο αφορά το αρχείο της ΕΡΤ3. 
Υπάρχουν πάνω από 150 κασέτες ΒΕΤΑ πεταμένες δίπλα στο κτήριο των Μεσαίων κυμάτωνΠροφανώς ξεχάστηκαν σε κάποιο μεταλλικό φωριαμό, όταν πήγε ο εργολάβος, πήρε τον μεταλλικό  φωριαμό για παλιοσίδερα και πέταξε τις κασέτες. 

Δεν βρέθηκε κάποιος να της περισώσει. Κείτονται εκεί ακόμη. Επίσης όσους ρώτησα πριν αρχίσει το ξήλωμα των πομπών δεν πήρε κανείς κάποιες φωτογραφίες για να υπάρχουν για λόγους αρχείου και ιστορίας των πομπών που έπαιξαν ένα μεγάλο ρόλο όσο διαρκούσε ο ψυχρός πόλεμος.

Δεύτερον όσο αφορά την κυβέρνηση δεν ήταν σωστό να κλείσουν πομποί Μεσαίων και Βραχέων κυμάτων στην επικράτεια. Αυτό δείχνει ότι δεν σέβεται τους πολίτες της αφού τους στερεί το αγαθό της ενημέρωσης , της ψυχαγωγίας και του πολιτισμού τους.  
Από της 11 Ιούλιου 2013 ακούγετε πολύ καλά ο ραδιοσταθμός των SKOPJE, ο ποιος αυτοαποκαλείται "Μακεδονικό Ραδιόφωνο "  810 KHz και ισχυ 1000 KW με μεγάλο προπαγανδιστικό πρόγραμμα για την Μακεδονία στα ελληνικά  21:30 ώρα Ελλάδος και προσπαθεί να μας πείσει, ότι δεν υπήρχε Ελληνικό κράτος και Ελληνική συνείδηση μέχρι  την επανάσταση του 1821. 
Φέρνει παραδείγματα από ψευτοιστορικούς και συνεντεύξεις  που αναφέρουν, ότι μέχρι της αρχές του 1900 άνθρωποι που ερωτούντο , ανάφεραν ότι, δεν ξέρουν τι είναι Έλληνας αλλά αυτό αποκαλούνταν Ρωμιοί.

 Ας τα σκεφτεί όλα αυτά η κυβέρνηση και ας κλείσει τους σταθμούς Μεσαίων και Βραχέων κυμάτων, που κρατούν την συνοχή του Ελληνικού έθνους, ώστε να μας αναγκάσει να ακούμε αντί την Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση ΕΡΤ,  το "Μακεδονικό Ραδιόφωνο"...  
Πάντως μπορούμε να δούμε την DW στις τηλεοράσεις μας... άντε και σε λίγο χρόνο και στο ράδιο μας...
 Τελειώνοντας όλα αυτά μας φέρνουν στο νου μας τον εκφωνητή του ΕΙΡ Αθήνας, που καλούσε τους Έλληνες να μην ακούν το ραδιοφωνικό σταθμό Αθηνών διότι, δεν θα ήταν Ελληνικός ύστερα από λίγο....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου