streamup
Ιντερνετικό ραδιόφωνο από €2,95

Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

Βρετανία - Η μετάβαση στο ψηφιακό ραδιόφωνο θα πλήξει τα φτωχά νοικοκυριά

Η Υπουργός πολιτισμού της Βρετανίας Helen Goodman προειδοποίησε την κυβέρνηση να μην προβεί σε μια βιαστική μετάβαση στο ψηφιακό ραδιόφωνο, λέγοντας ότι το άλμα από την αναλογική στην ψηφιακή τεχνολογία θα πλήξει άσχημα τα φτωχότερα νοικοκυριά.

Η Goodman δήλωσε ότι η κυβέρνηση, η οποία αναμένεται να επιβεβαιώσει την πολιτική της σχετικά με το μέλλον της ψηφιακής ραδιοφωνίας τον επόμενο μήνα, βάζει μπροστά τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρήσεων σε βάρος των απλών ακροατών, οι οποίοι είπε, δεν θα πρέπει να αναμένεται να πληρώσουν για τις νέες ψηφιακές συσκευές σε μια εποχή που προϋπολογισμούς των νοικοκυριών είναι ήδη σφιχτός.


"Λαμβάνοντας υπόψη το κόστος ζωής εμμέσω κρίσης, δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να αναγκάσει κανείς την πλειοψηφία των ανθρώπων σε αυτή τη χώρα να δαπανήσουν 50 ή περισσότερες λίρες για την αγορά ενός νέου ψηφιακού ραδιοφώνου" δήλωσε η Γκούντμαν. "Πιέζοντας προς μια τέτοια κατεύθυνση, την ώρα που οι προϋπολογισμοί του καθενός είναι σφιχτοί, είναι απλώς άλλο ένα παράδειγμα υπουργών στην κυβέρνηση που ακούν τις εταιρείες και τους ανθρώπους που τρέχουν επιχειρήσεις τεχνολογίας, χωρίς να είναι σε επαφή με τους απλούς ανθρώπους. Η κοινωνικο- οικονομική διάσταση δείχνει ότι άτομα με χαμηλό εισόδημα είναι λιγότερο πιθανό να χρησιμοποιήσουν το ψηφιακό ραδιόφωνο από ότι οι άνθρωποι με υψηλότερα εισοδήματα, με αποτέλεσμα το κόστος να επιβαρύνει δυσανάλογα τα άτομα με χαμηλότερα εισοδήματα."
Η ένωση φορεύων ιδιωτικού ραδιοφώνου, Radio Centre, είπε ότι ελπίζει να ολοκληρωθεί η μετάβαση μέχρι το 2018, τρία χρόνια αργότερα από ό,τι είχε δωθεί ως αμφιλεγόμενη ημερομηνία, το 2015 . Όμως, μια κοινοπραξία 80 εμπορικών σταθμοί, που εν τω μεταξύ αυξήθηκαν σε 100, εξέφρασε την αντίθεσή της προς τη μετάβαση νωρίτερα τον Νοέμβρη, υποστηρίζοντας ότι η κίνηση θα έθετε σε κίνδυνο το τοπικό ραδιόφωνο και θα κόστιζε σε κάθε νοικοκυριό  "αρκετές εκατοντάδες λίρες".
Η ψηφιακή αφομοίωση δεν υπήρξε τόσο γρήγορη όσο ήταν κάποτε αναμενόμενο, με το 35,6% του συνόλου να ακούει από ψηφιακές πλατφόρμες, περίπου τα δύο τρίτα του ποσοστού αυτού από ραδιόφωνο DAB. Η κάλυψη DAB υπολείπεται επίσης πολύ από το αναλογικό ραδιόφωνο μέσω FM και AM, και παραμένει ασαφές πώς θα χρηματοδοτηθεί η μελλοντική εγκατάσταση πομπών DAB.
Όταν το εργατικό κόμμα ήταν ακόμα στην κυβέρνηση το 2009, ανέφερε ότι το διετές σχέδιο ψηφιακής ραδιοφωνικής μετάβασης δεν θα ξεκινήσει τουλάχιστον μέχρι το 50% της ακρόασης να γίνεται μέσω ψηφιακής πλατφόρμας. Η Γκούντμαν πρότεινε αυτό να αυξηθεί τουλάχιστον στο 75% του συνόλου της ακρόασης προτού οποιοσδήποτε στόχος μετάβασης οριστεί, με το 50% της ακρόασης να γίνεται μέσω DAB. Η Goodman δήλωσε : «Γνωρίζουμε ότι λιγότερο από το 20% των ραδιοφώνων που χρησιμοποιούνται είναι ψηφιακά και μόνο το ένα τέταρτο της ακρόασης ραδιοφώνου είναι από ραδιόφωνο με ψηφιακή μετάδοση ήχου (DAB). Υπάρχει επίσης ιδιαίτερο πρόβλημα για τα αυτοκίνητα.».
Πηγή: The Guardαian

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου