streamup
Ιντερνετικό ραδιόφωνο από €2,95

Κυριακή 26 Μαΐου 2013

Πηγές ακτινοβολίας Υψηλών Συχνοτήτων

Οι ασύρματες ακτινοβολίες δημιουργούνται από πομπούς (κεραίες, ραντάρ κ.α.) που χρησιμοποιούνται στις ασύρματες τηλεπικοινωνίες, στην εκπομπή ραδιοτηλεοπτικών σημάτων, την επίβλεψη χώρων και σε δεκάδες άλλες εφαρμογές.
Οι συχνότητες εκπομπής τους είναι συνήθως από 0,1 - 10GHz (δισεκατομμύρια χερτζ), πολύ υψηλότερες δηλαδή από τις ακτινοβολίες χαμηλών συχνοτήτων των ενσύρματων πηγών (συχνότητα εναλλασσόμενου ρεύματος = 50 Hz)
Η εκπομπή τους είναι συνήθως συνεχής, μεταδίδονται ελεύθερα στο χώρο σε αποστάσεις λίγων μέτρων έως πολλών χιλιομέτρων και σήμερα είναι δύσκολο να βρεθεί μη εκτεθειμένο στις ασύρματες ακτινοβολίες σημείο.

Τι προκαλούν στον άνθρωπο

Οι ακτινοβολίες υψηλών συχνοτήτων έχουν συνδεθεί με την αϋπνία, την κατάθλιψη, τον καρκίνο του εγκεφάλου, των όρχεων, του δέρματος, του σιελογόνου αδένα, την ανδρική στειρότητα, τις αποβολές εγκυμοσύνης, την λευχαιμία, κ.α. (βλέπε έρευνες).
Τον Μάιο του 2011, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) ανακοίνωσε ότι οι ασύρματες ακτινοβολίες είναι πιθανά καρκινογόνες.
"Έρευνες στο κυτταρικό επίπεδο αποδεικνύουν ότι η έκθεση σε ασύρματα ηλεκτρομαγνητικά πεδία, ακόμη και σε επίπεδα πολύ μικρότερα από τα σημερινά όρια ασφαλείας, οδηγεί σε διαταραχές ύπνου, κατάθλιψη, χρόνια κόπωση, πονοκέφαλο, μειωμένη ικανότητα μάθησης και απομνημόνευσης, αποβολές εγκυμοσύνης, πρόωρη παιδική θνησιμότητα και εκ γενετής παραμορφώσεις (...) Οι εκτεθειμένοι σε ακτινοβολία γονείς αποκτούν παιδιά με μεγαλύτερο ποσοστό καρκίνων του κεντρικού νευρικού συστήματος και άλλων προβλημάτων υγείας" Δρ. Neil Cherry, Πανεπιστήμιο Lincoln Νέας Ζηλανδίας [i]

Μάθετε περισσότερα για τις επιπτώσεις

Πηγές Ακτινοβολιών Υψηλών Συχνοτήτων

Κινητά τηλέφωνα

Το κινητό σας τηλέφωνο εκπέμπει κυρίως παλμική ασύρματη ακτινοβολία συχνότητας 900-3300MHz την ώρα που μιλάτε.
Τα αποτελέσματα των ερευνών για τις επιπτώσεις τους είναι αντιφατικά, ωστόσο η χρήση του έχει συνδεθεί με βλάβες στο DNA, καταστροφή των νευρικών κυττάρων, καρκίνο του εγκεφάλου κ.α.
Τα παιδιά επειδή δεν έχουν πλήρως ανεπτυγμένο ανοσοποιητικό σύστημα είναι πιο ευάλωτα στις επιπτώσεις της ακτινοβολίας των κινητών τηλεφώνων γι’ αυτό και πολλοί επιστημονικοί οργανισμοί έχουν προειδοποιήσει ενάντια στην χρήση κινητών τηλεφώνων από τους ανήλικους.
Μάθετε περισσότερα για τις επιπτώσεις των κινητών τηλεφώνων σε ενήλικες και παιδιά, το δείκτη SAR, τους τρόπους ασφαλέστερης χρήσης κ.α.

Κεραίες Κινητής Τηλεφωνίας

Οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας (σταθμοί βάσης) είναι εγκατεστημένες στις οροφές κατοικιών και χώρων εργασίας, σε υψώματα κ.α.
Το μεγαλύτερο μέρος της ακτινοβολίας τους κατευθύνεται στις κατοικίες που βρίσκονται σε απόσταση 80-250 μέτρων από το σημείο εκπομπής.
Είναι συχνά καμουφλαρισμένες (σαν θερμοσίφωνες, πινακίδες, καμινάδες μέσα σε καμπαναριά...) για να αποφευχθούν οι αντιδράσεις από τους γείτονες.
Συνηθισμένα σημεία τοποθέτησης κεραιών κινητής τηλεφωνίας:
  • δίπλα σε δρόμους μεγάλης κυκλοφορίας
  • σε κτίρια του ΟΤΕ
  • σε κτίρια της Cosmote, της Vodafone και της Wind
  • σε κτίρια εταιρειών, εργοστάσια κ.α.
  • σε περιοχές με πολλά γραφεία, καταστήματα
Έρευνες στον πληθυσμό που διαμένει σε απόσταση μικρότερη των 300-400μ. από κεραίες κινητής τηλεφωνίας δείχνουν αυξημένα περιστατικά καρκίνου, αϋπνίας, πονοκεφάλων, ναυτίας, αδυναμίας συγκέντρωσης, απώλειας μνήμης, διαταραχών όρασης και ακοής.
Μάθετε περισσότερα για τις επιπτώσεις των κεραιών κινητής τηλεφωνίας, πως να τις αναγνωρίζετε, τους τρόπους προστασίας κ.α.

 Ραδιοτηλεοπτικές κεραίες

Οι εγκατεστημένες κεραίες αναμετάδοσης ραδιοτηλεοπτικών σημάτων εκπέμπουν συνεχώς αναλογικό σήμα υψηλής ισχύος και έρευνες έχουν συνδέσει την γειτνίαση σε αυτές με την παιδική λευχαιμία, τον καρκίνο του εγκεφάλου και το μελάνωμα (Merzenich [ii], Ha [iii], Hallberg [iv] ,Hocking [v]).
Πολλοί ερασιτέχνες εκπέμπουν ραδιοφωνικό σήμα σε ένα μεγάλο εύρος συχνοτήτων και ισχύος κεραίας.
Οι ραδιοτηλεοπτικές κεραίες της Αττικής βρίσκονται στην Πάρνηθα και τον Υμηττό, ενώ οι κεραίες που εκπέμπουν το νέο ψηφιακό τηλεοπτικό σήμα στην Αττική βρίσκονται στην Αίγινα.
Οι τηλεοράσεις και τα ραδιόφωνα είναι δέκτες σήματος και δεν εκπέμπουν ασύρματη ακτινοβολία.
Όσο υψηλότερος όροφος του σπιτιού τόσο πιο εκτεθειμένος στις ακτινοβολίες από ραδιοτηλεοπτικές κεραίες, κεραίες κινητής τηλεφωνίας κλπ. Πιο επιβαρημένα είναι τα δωμάτια με παράθυρο που έχει απευθείας οπτική επαφή με τις κεραίες.

Ασύρματο Τηλέφωνο (DECT)  και Ασύρματο Ίντερνετ (μόντεμ-ρούτερ-WiFi-WLAN)

Οι βάσεις των ασύρματων τηλεφώνων και τα ρούτερ του ασύρματου ίντερνετ αποτελούν κεραίες συνεχούς εκπομπής ασύρματης ακτινοβολίας που σήμερα έχουν εγκατασταθεί στα περισσότερα σπίτια.
Οι ακτινοβολίες τους είναι παρόμοιας κυματομορφής αλλά χαμηλότερης έντασης από αυτές μιας κεραίας κινητής τηλεφωνίας.
Ωστόσο, επειδή βρίσκονται σε κοντινότερη απόσταση από το σώμα μας, μας υποβάλλουν συχνά σε μεγαλύτερη ποσότητα ακτινοβολίας από ότι αν μέναμε δίπλα σε μια κεραία κινητής τηλεφωνίας.
Το ακουστικό του ασύρματου τηλεφώνου εκπέμπει ακτινοβολία μόνο την ώρα που μιλάτε (η επιβάρυνση είναι αντίστοιχη με αυτή του κινητού τηλεφώνου).
Μάθετε περισσότερα για τις επιπτώσεις από τα ασύρματα τηλέφωνα και μόντεμ, τα επίπεδα ακτινοβολίας που εκπέμπουν και τις ασφαλείς εναλλακτικές τους.
Τα παλμικά κύματα που εκπεμπονται από τις νέους είδους κεραίες (κινητής τηλεφωνίας, ασύρματων τηλεφώνων και μόντεμ κ.α.) θεωρούνται βιολογικά πιο επιβαρυντικά από τα παλαιότερου τύπου αναλογικά κύματα (ραδιοτηλεοπτικές κεραίες κ.α.).

Ραντάρ

Το σήμα που εκπέμπουν τα ραντάρ θα μπορούσε να παρομοιαστεί με το φως των φάρων. Μια ισχυρή δέσμη ηλεκτρομαγνητικού κύματος υψηλής συχνότητας (συνήθως 2-10GHz) σαρώνει όλο το χώρο, περιστρεφόμενη 360 μοίρες χτυπώντας κάθε σημείο σε απόσταση χιλιομέτρων κάθε κάποια δευτερόλεπτα.
Τα βρίσκουμε σε:
  • Αεροδρόμια
  • Λιμάνια, μαρίνες
  • Μετεωρολογικές υπηρεσίες
  • Στρατιωτικές αεροπορικές βάσεις

Τεχνολογία Voice Picking

H τεχνολογία Voice Picking που χρησιμοποιείται κυρίως στις αποθήκες, περιλαμβάνει μια κεντρική κεραία που επικοινωνεί με τις κεραίες στις ζώνες των εργαζομένων με αμφίδρομη αποστολή ακτινοβολίας υψηλής συχνότητας (συνήθως στη συχνότητα των 2,4 GHz, όπως και τα WLAN - WiFi).
Την ακτινοβολία από την κεντρική κεραία μπορείτε να την αποφύγετε απομακρύνοντας την από τους χώρους υψηλής χρήσης των εργαζομένων (ωστόσο μπορεί να υπάρχουν προβλήματα λήψης σήματος).
Πρόβλημα για τους εργαζόμενους αποτελεί κυρίως η κεραία που βρίσκεται στη ζώνη τους με την οποία βρίσκονται σε άμεση επαφή. Για την μείωση της έκθεσης σας στην ακτινοβολία της μπορείτε να την τυλίξετε με κάποιο υλικό ηλεκτρομαγνητικής θωράκισης (π.χ. βαμβακερό ύφασμα Naturell με ανακλαστικές ίνες χαλκού και ασημιού).

Άλλες ασύρματες εφαρμογές

Τα σημερινά πρωτόγνωρα επίπεδα ασύρματης ακτινοβολίας αυξάνονται συνεχώς, τόσο σε ένταση αλλά και σε ποικιλία ηλεκτρομαγνητικών σημάτων, με τη προσθήκη νέων ασύρματων εφαρμογών:
  • WIMAX (WIFI μεγάλης εμβέλειας για την ασύρματη παροχή ίντερνετ σε ολόκληρες πόλεις- ήδη εφαρμόζεται και στην Ελλάδα)
  • Ασύρματες κοινότητες ίντερνετ (π.χ. Ασύρματο Μητροπολιτικό Δίκτυο Αθηνών και δίκτυα σε άλλες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας)
  • Κατασκευές κεραιών Υπουργείων, πρεσβειών, διπλωματικών αποστολών, Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Λιμενικού Σώματος, Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας κ.α.
  • Κεραίες που προορίζονται για χρήση μεταφοράς δεδομένων τοπικής εμβέλειας π.χ. εντός βιομηχανικών εγκαταστάσεων, γηπέδων, συγκροτημάτων κτιρίων κτλ.
  • Δορυφόροι
  • Περιφερειακά Η/Υ όπως οι εκτυπωτές με την ένδειξη «Wireless ready» για να συνδέονται με τους υπολογιστές ασύρματα
  • Ασύρματα ποντίκια και τα ασύρματα πληκτρολόγια
  • Συσκευές που λειτουργούν με το Bluetooth συνεχώς ενεργοποιημένο
  • Κονσόλες παιχνιδιών με ασύρματα τηλεχειριστήρια
  • Interactive σχολικοί πίνακες
  • Ασύρματα ηχεία
  • Baby Monitors (συσκευές επιτήρησης των μωρών)
  • Φούρνοι μικροκυμάτων
  • Κεραίες ασύρματης αποστολής σήματος από τηλεόραση σε τηλεόραση
  • Ασύρματα συστήματα συναγερμού, πυρανίχνευσης και ελέγχου θερμοκρασίας
  • Επικοινωνία Ράδιο Ταξι (CB = Citizens Band)
  • Ραδιοδίκτυα αστυνομίας, ιδιωτικών εταιρειών ασφαλείας, μεταφορικών εταιρειών κ.α.
  • HAARP (= High Frequency Active Auroral Research Program)
  • Ασύρματοι μετρητές ηλεκτρικού ρεύματος (ήδη έχει αρχίσει η εγκατάσταση τους και στην Ελλάδα)
Αναλυτική λίστα με τις εκατοντάδες μέχρι σήμερα ασύρματες εφαρμογές στην Ελλάδα στο φάσμα από 9 kHz μέχρι 400 GHz μπορείτε δείτε κατεβάζοντας την απεικόνιση της Κατανομής Ζωνών Συχνοτήτων.
Μπορείτε να βρείτε μια λίστα με την τυπική ισχύ εκπομπής (σε dBm ή Watt ή mW) για τις πιο κοινές πηγές ασύρματης ακτινοβολίας κάνοντας κλικ εδώ.
Υπερβάσεις των ορίων έκθεσης που προτείνουν επιστημονικοί οργανισμοί για την αποφυγή προβλημάτων υγείας συχνά προέρχονται από μη εμφανείς πηγές ακτινοβολίας (ασύρματες συσκευές γειτόνων, καμουφλαρισμένες κεραίες κινητής τηλεφωνίας, αγείωτες ηλεκτρικές συσκευές, σφάλματα στην ηλεκτρική καλωδίωση κ.α.).
Με τον Έλεγχο Ηλεκτρομαγνητικής Επιβάρυνσης θα μάθετε πόση ακτινοβολία δέχεστε στους χώρους όπου περνάτε τον περισσότερο χρόνο σας και όλους τους απλούς τρόπους για να την μειώσετε.


[i] Dr Neil Cherry, Associate Professor of Environmental Health Lincoln University New Zealand, Actual or potential effects of ELF and RF/MW radiation on enhancing violence and homicide, and accelerating aging of human, animal or plant cells.
[ii] Merzenich, Childhood Leukemia in Relation to Radio Frequency Electromagnetic Fields in the Vicinity of TV and Radio Broadcast Transmitters, Am J Epidemiol. 2008 Oct 3.
[iii] Ha , Radio-frequency radiation exposure from AM radio transmitters and childhood leukemia and brain cancer, Am J Epidemiol. 2007 Aug 1;166(3):270-9
[iv] Hallberg, Johansson, (2005) FM broadcasting exposure time and malignant melanoma incidence, Electromagnetic Biology and Medicine 24; 1-8
[v] Hocking, Cancer incidence and mortality and proximity to TV towers, Med J Aust. 1996 Dec 2-16;165(11-12):601-5
[vi] Hardell L et al, (October 2006) Tumour risk associated with use of cellular telephones or cordless desktop telephones, World J Surg Oncol 2006 Oct 11;4:74
[vii] Hardell L et al, (February 2006) Case-control study of the association between the use of cellular and cordless telephones and malignant brain tumors diagnosed during 2000-2003, Environ Res. 2006 Feb;100(2):232-41
[viii] Camilla Rees- Magda Havas, Public Health SOS – The Shadow Side of the Wireless Revolution

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου