streamup
Ιντερνετικό ραδιόφωνο από €2,95

Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012

Βγάζουν στο σφυρί τον Hellas Sat

Με στόχο να ενισχύσει το ταμείο του Οργανισμού η διοίκηση του ΟΤΕ θα επιδιώξει μέχρι τον Μάρτιο 2013 να προχωρήσει στην πώληση της Hellas Sat .

H HELLAS SAT είναι ο ιδιοκτήτης του πρώτου ελληνικού δορυφόρου Hellas Sat 2, που εκτοξεύθηκε με επιτυχία και ξεκίνησε να λειτουργεί το Μάιο του 2003.Υπενθυμίζεται ότι ο δορυφόρος είχε αποκτηθεί μετά από συνεργασία της Ελλάδας και της Κύπρου με τις δύο χώρες να διαθέτουν σταθμούς ελέγχου.

Ορισμένες στρατιωτικές πηγές έχουν υποστηρίξει ότι η κίνηση αυτή θα αποτελέσει πλήγμα για τις ένοπλες δυνάμεις Ελλάδας και Κύπρου καθώς θα στερήσει, όπως αναφέρεται,, από την εθνική άμυνα τους διαύλους δορυφορικής επικοινωνίας σε αληθινό χρόνο που είχαν διατεθεί για τις ΕΔΔ, περιορίζοντας την αυτονομία τους στον τομέα των δορυφορικών τηλεπικοινωνιών. Ωστόσο την ίδια ώρα ειδικοί στα θέματα επικοινωνιών διαψεύδουν κάτι τέτοιο.Συγκεκριμένα σε προηγούμενη αυζήτητη περί πώλησης και ανάδειξης τυχόν κινδύνων είχε αναφερθεί ότι από ειδικούς ότι από τη στιγμή που τα κέντρα ελέγχου σε Κύπρο και Ελλάδα θα παραμείνουν και η εταιρεία με την οποία δεσμεύονται οι δύο χώρες θα είναι η ίδια, τότε δεν έχει σημασία εάν εμπλέκεται ο ΟΤΕ ή οποιαδήποτε άλλη εταιρεία.

Πέραν αυτού πρέπει να επισημανθεί ότι αρμόδιοι παράγοντες του Υπ Άμυνας έχουν επισημάνει ότι οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν πολλαπλά
επικοινωνιακά συστήµατα σε όλη την επικράτεια για την άσκηση διοίκησης και ελέγχου των Ενόπλων Δυνάµεων και ότι δεν χρησιµοποιείται µόνο το σύστηµα του δορυφόρου. Εποµένως, υποστηρίζουν, δεν υπάρχει κανένα πρόβληµα µε τις πληροφορίες τις οποίες χρειάζεται το ΥΕΘΑ.

Το θέµα που υπάρχει είναι ότι με βάσει την αρχική συμφωνία-σύμβαση έχει διατεθεί η χρήση δύο αναµεταδοτών συνολικής ισχύος 72
MHz αδαπάνως, για το δηµόσιο. Και από αυτούς τους δύο αναµεταδότες, τα 36 MHz τα χρησιµοποιεί ήδη το Υπουργείο Εθνικής Άµυνας, αδαπάνως. Επίσης, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, σε περίπτωση που έχουµε ένταση, κρίση ή ένοπλη σύγκρουση και µετά από την κήρυξη του σχετικού µέτρου του εθνικού συστήµατος συναγερµού, το ελληνικό δηµόσιο και οι Ένοπλες Δυνάµεις.μπορούν να χρησιµοποιούν και τα 72 MHz, δηλαδή και τον δεύτερο ανα-µεταδότη,
Επί του προκειμένου το θέμα είναι ότι μέχρι πριν μερικούς μήνες αυτή η κοινή Υπουργική Απόφαση που κατοχυρώνει πλήρως αυτή την αδαπάνως εκχώρηση υπέρ των Ενόπλων Δυνάµεων (που τις έχουν µεγαλύτερη ανάγκη και τις χρησιµοποιούν περισσότερο) δεν είχε υπογραφεί. Κάτι που είναι άγνωστο άν έχει ήδη γίνει! Οπότε εδώ είναι ένα θέμα που πρέπει να απαντήσει ο αρμόδιος Υπουργός Μεταφορών Επικοινωνιών και Δικτύων:Κίνησε αυτήν την διαδικασία; Διαμορφώθηκε και υπεγράφη η Κοινή Απόφαση που προβλέπεται από την συμφωνία;Το ερώτημά μας είναι καλοπροαίρετο διότι δεν βρήκαμε διαθέσιμα στοιχεία.

Να σημειωθεί ότι εδώ και αρκετά χρόνια και σύμφωνα με πληροφορίες οι ένοπλες δυνάμεις της Λιθουανίας, της Βουλγαρίας, το Πολεμικό Ναυτικό της Γαλλίας, οι Ειδικές δυνάμεις της Μ.Βρετανίας και η Νορβηγία - και πιθανώς και άλλες - έχουν ή είχαν αξιοποιήσει για τις στρατιωτικές τους τηλεπικοινωνίες τη χωρητικότητα του ελληνικού δορυφόρου Hellas Sat-2.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του comtoday στο σχεδιασμό του ΟΤΕ για πώληση περιλαμβάνεται , εκτός από τον Hellas Sat και η βουλγαρική θυγατρική του ΟΤΕ Globul και το σύνολο που εκτιμάται ότι θα εισπραχθεί είναι έως και 1 δισ. ευρώ.
Σημειώνεται από ειδικούς ότι πρόκειται για μια λύση που επιβάλλεται από την ανάγκη του Οργανισμού να αναχρηματοδοτήσει και ταυτόχρονα να μειώσει τη δανειακή έκθεσή του, η οποία ανέρχεται στα 3,1 δισ. ευρώ έως τον Φεβρουάριο του 2014.

Ήδη ο ΟΤΕ από το 2006 έχει προχωρήσει στην πώληση τριών θυγατρικών του έχοντας εισπράξει πάνω από 990 εκατ. ευρώ. Η τελευταία πώληση του ΟΤΕ ήταν αυτή της Telekom Srbija, η οποία ενίσχυσε σημαντικά τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου φέτος του Οργανισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου