Το Seven ήταν τηλεοπτικός σταθμός στην περιοχή της Αττικής
που εξέπεμψε πρόγραμμα κατά το διάστημα 1989-2006. Αν και η φυσιογνωμία
του άλλαζε κατά διαστήματα, το κανάλι πρόβαλε κατά κύριο λόγο εκπομπές
για τον πολιτισμό και τις τέχνες όπως και κλασικές ταινίες περασμένων
δεκαετιών.
Βγήκε στον αέρα τον Δεκέμβριο του 1989 με την ονομασία Seven X έχοντας στην κατοχή του και ραδιοφωνικό σταθμό με την ίδια ονομασία, τον Seven X 98.7 (νυν Alpha 98.9) αλλά την πρώτη του εκπομπή την πραγματοποίησε τον Οκτώβριο του 1990. Αρχικά, η τότε ραδιοτηλεόραση του Seven X ανήκε στον όμιλο Κουλουκουντή.
Αρχικά, το κανάλι πρόβαλε πολλή μουσική και μουσικές εκπομπές. Το 1991 αναμετέδιδε ένα μεγάλο μέρος από το πρόγραμμα του γαλλικού μουσικού καναλιού MCM.
Το 1992 ο σταθμός μετονομάστηκε σε Channel Seven X
και εμπλούτισε το πρόγραμμά του με εκπομπές πολιτικού, πολιτιστικού και
καλλιτεχνικού περιεχομένου ενώ σταδιακά περιορίζει την αναμετάδοση του
γαλλικού καναλιού MCM.
Το κανάλι άλλαξε ιδιοκτησία πολλές φορές στην ιστορία του. Το 1999 πέρασε στα χέρια της εταιρείας Intersat και μετονομάστηκε σε Seven ενώ απέκτησε εμβέλεια και στην περιοχή της Θεσσαλονίκης. Η Intersat, ιδιοκτήτρια τότε εταιρεία της ομάδας του ΠΑΟΚ στη Θεσσαλονίκη, μετέδιδε τους αγώνες της ομάδας από το Seven για κάποιο χρονικό διάστημα. Τον Ιούνιο του 1999, γενικός διευθυντής ανέλαβε ο Δημήτρης Κωνσταντάρας
που άλλαξε τη φυσιογνωμία και το πρόγραμμά του, με τη συνεργασία
τηλεοπτικών προσωπικοτήτων, καλλιτεχνών και δημοσιογράφων όπως η Λιάνα Κανέλλη, ο Γιάννης Βούρος, ο Μάνος Αντώναρος, η Νατάσα Ράγιου, η Έλντα Πανοπούλου, ο Πέτρος Φυσσούν και άλλοι, δημιουργώντας ένα πρωτοποριακό Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων με τίτλο Με σηκωμένα τα μανίκια
που ήταν πολύ κοντά στη φυσιογνωμία των σημερινών, αναλυτικών δελτίων
ειδήσεων με λίγα θέματα, σχολιασμό και πολλή ανάλυση. Ακολούθησε ύστερα
από τις κυβερνητικές εξαγγελίες για την εφαρμογή της σύγχρονης
τεχνολογίας, ο σχεδιασμός της Πρώτης Δορυφορικής Πλατφόρμας στην Ελλάδα
από την Intersat με κεντρικό άξονα το "Seven" υπό την ευθύνη του Δημήτρη Κωνσταντάρα. Το επονομασθέν Πείραμα του Seven
κράτησε για λίγους μήνες μόνο αφού με τα πρώτα δείγματα "ξεφουσκώματος"
του Χρηματιστηρίου, μεσολάβησε η υποχώρηση της εταιρείας και η αναστολή
των πιο φιλόδοξων σχεδιασμών της. Όλες οι καινούργιες εκπομπές του
σταθμού σταμάτησαν λόγω κόστους και οι συνεργάτες και τα διευθυντικά
στελέχη αποχώρησαν. Ο τηλεοπτικός σταθμός δεν είχε καταφέρει ποτέ να
κερδίσει μεγάλη ποσότητα τηλεθέασης. Το 2005,
και ενώ στην ουσία, δεν εξέπεμπε πρόγραμμα, παρά μόνο παλιές
κινηματογραφικές ταινίες και παλαιότερες εκπομπές από το αρχείο του, η
συχνότητά του αγοράστηκε από την οικογένεια Αλαφούζου και αργότερα
εξέπεμψε ο ΣΚΑΪ.
Ο σταθμός αρχικά ανήκε στην Seven Ραδιοφωνική και Τηλεοπτική Α.Ε. πρώην Ξένια Ραδιοφωνική και Τηλεοπτική Α.Ε. η οποία ιδρύθηκε και ξεκίνησε τις ραδιοτηλεοπτικές δραστηριότητες, στις 24 Ιανουαρίου 1990. Τον Απρίλιο του 2006 ο σταθμός πουλήθηκε στις Ειδήσεις Dot Com Ανώνυμη Εμπορική Εταιρεία Παροχής Πληροφοριών και Ενημέρωσης του ομίλου ΣΚΑΪ και η οποία ιδρύθηκε και ξεκίνησε τις τηλεοπτικές δραστηριότητες στις 8 Νοεμβρίου 2005 και πήρε το τρέχον του όνομα.
Τρία χρόνια μετά εγκρίθηκε η μεταβίβαση του τηλεοπτικού σταθμού σύμφωνα με απόφαση του ΕΣΡ
που βγήκε στις 28 Ιουλίου του 2009. Την περίοδο 2009-2010 εγκρίθηκε η
τροποποίηση του καταστατικού της ιδιοκτήτριας εταιρείας του τηλεοπτικού
σταθμού.
Επίσης το Δεκέμβριο του 2009 η ίδια εταιρεία μεταβίβασε 392600 μετοχές στην ιδιοκτήτρια εταιρεία του ομίλου ΣΚΑΪ και του ομώνυμου ραδιοφωνικού σταθμού ΣΚΑΪ 100.3 και 2 χρόνια μετά στις 8 Φεβρουαρίου του 2011 εγκρίθηκε και η τελευταία μεταβίβαση του σταθμού σύμφωνα με απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.
Όσο για τον ραδιοφωνικό σταθμό Seven X 98.7 το 1992 μετονομάστηκε σε Cool FM 98.7 και κράτησε για πέντε χρόνια, ώσπου πουλήθηκε στη μητρική εταιρεία του Alpha TV και της ψηφιακής πλατφόρμας της Alpha Digital των οποίων ιδιοκτήτης ήταν ο Στάθης Τσοτσορός, και μετονομάζεται σε Alpha News 98.7 με ενημερωτικό χαρακτήρα. Με την κατανομή των συχνοτήτων το 2002, ο σταθμός μεταφέρεται στους 98.9 MHz και κάνοντας ελαφρή μετονομασία σε Alpha News 98.9.
Το 2003 παίρνει το τρέχον του όνομα (Alpha Radio 98.9) και το 2005 πωλείται στον Δημήτρη Κοντομηνά. Το 2008 η εταιρεία του Alpha εξαγοράζεται από τον γερμανικό όμιλο RTL και τον επόμενο χρόνο πωλείται στην εφημερίδα Πρώτο Θέμα και μετονομάζεται σε Θέμα 98.9, διατηρώντας τον ενημερωτικό χαρακτήρα του. Ένα χρόνο μετά, το 2009, o σταθμός επιστρέφεται στην ιδιοκτησία του Δημήτρη Κοντομηνά και μετονομάζεται σε Ράδιο Εννέα 98.9 του τηλεοπτικού σταθμού Channel 9, ο οποίος είχε μόλις αγορασθεί από τον Κοντομηνά. Το 2012 ο Όμιλος RTL πωλεί τις μετοχές της εταιρείας του Alpha TV και του Ράδιο Εννέα πίσω στον Κοντομηνά και παίρνει πίσω το παλιό του όνομα (Alpha Radio 98.9) και συνεχίζει μέχρι σήμερα. Το ραδιόφωνο του Alpha TV ανήκει ιδιοκτησιακά στην Alpha Ραδιοφωνική Α.Ε.
Ο τότε όμιλος μέσων μαζικής ενημέρωσης του Στάθη Τσοτσορού, εκτός από τον Alpha News 98.9 (νυν Alpha 98.9) κατείχε και άλλους δύο ραδιοφωνικούς σταθμούς:
Πρώτος ήταν ο Ηρόδοτος FM 107.4 ο οποίος ξεκίνησε τη δεκαετία του 1990 από το Κωνσταντίνο Χούντα. Το 1999 πουλήθηκε και αυτός στη μητρική εταιρεία του Alpha TV και της ψηφιακής πλατφόρμας της Alpha Digital και μετονομάστηκε σε Alpha Sports 107.4 με καθαρά αθλητικό χαρακτήρα. Με την κατανομή των συχνοτήτων το 2002, ο σταθμός μεταφέρεται στους 89.2 MHz και κάνοντας ελαφρή μετονομασία σε Alpha Sports 89.2.
Ένα χρόνο μετά, τότε που ο Alpha News 98.9 μετονομάστηκε σε Alpha 98.9, λόγω πτώχευσης της Alpha Digital, o σταθμός μετονομάστηκε σε Champions 89.2,
αλλά κράτησε μέχρι τις αρχές του 2005 όπου ο σταθμός εξαγοράζεται από
την τότε αθλητική εφημερίδα "Sportime" και μετονομάζεται σε Sportime 89.2. Το 2008 ο σταθμός αλλάζει προσωρινά χαρακτήρα, από αθλητικό σε μουσικό, και μετονομάζεται σε Κέφι 89.2,
και κρατάει μόνο, για το καλοκαίρι του ίδιου έτους. Το φθινόπωρο του
2008 εξαγοράζεται από το Βίκτωρα Ρέστη ξαναγίνεται αθλητικός και
μετονομάζεται σε Arrena 89.2 ή αλλιώς Αρένα 89.2 αλλά κρατάει μέχρι το 2010 όπου για δεύτερη φορά και οριστικά πλέον ξαναγίνεται μουσικός και μετονομάζεται στο τρέχον σε Music 89.2 και συνεχίζει μέχρι και σήμερα ως το μουσικό ραδιόφωνο του MTV Greece και του Nickelodeon. Ο ραδιοφωνικός σταθμός ανήκει ιδιοκτησιακά στην Αθλητικό Ραδιόφωνο Α.Ε. άσχετα αν δεν είναι αθλητικός ραδιοφωνικός σταθμός πλέον.
Δεύτερος ήταν o Ελλάδα FM 88.6, ο οποίος ξεκίνησε το Μάιο του
1989, από τον Σύνδεσμο Προώθησης Ελληνικών Προϊόντων. Το 1999 πωλήθηκε
και αυτός, στη μητρική εταιρεία του Alpha TV και της ψηφιακής πλατφόρμας της Alpha Digital, και μετονομάστηκε σε Polis FM 88.6, ιδιοκτησία του τότε ομώνυμου περιφερειακού τηλεοπτικού σταθμού Polis TV (νυν Channel 9). Το Μάιο του 2005 πωλήθηκε στον όμιλο Γιαννίκου ο οποίος κατείχε μαζί με τον όμιλο Κουρή το Alter Channel και μετονομάστηκε σε John Greek 88.6. Τον Οκτώβριο του 2009, μετονομάζεται σε Fresh 88.6, και κρατάει μέχρι τον Οκτώβριο του 2011, ώσπου μετονομάζεται σε NRJ/Energy 88.6. Ήταν το ελληνικό franchise του γνωστού και δημοφιλούς σε όλο τον πλανήτη διεθνούς ραδιοφωνικού brand name του γαλλικού NRJ.
Στις 14 Οκτωβρίου του 2013 ο σταθμός πωλείται στην Διαπασών Ανώνυμη Εταιρεία Παροχής Υπηρεσιών και Συμμετοχών και παράλληλα στην ιδιοκτήτρια εταιρεία του σταθμού, γίνεται αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Το Μάρτιο του 2014 μετονομάζεται σε Follow 88.6 αλλά τέσσερις μήνες μετά μετονομάζεται στο τρέχον σε UP Radio 88.6 και συνεχίζει μέχρι και σήμερα, κοινή ιδιοκτησία πλέον με τους Μέντα 88 (πρώην Όασις, Virgin, Δίφωνο και Γαλαξίας 89.7) και Pepper 96.6 (πρώην Δίφωνο, HiJack, Captain Jack, Profit και SkyRock 98.1). Ο σταθμός ανήκει ιδιοκτησιακά στις Ελληνικές Ραδιοφωνικές Επιχειρήσεις Α.Ε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου