streamup
Ιντερνετικό ραδιόφωνο από €2,95

Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

Την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ για τα ΜΜΕ εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας

Σειρά προτάσεων για τη δημιουργία ενός νέου τοπίου στο χώρο των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας (ΜΜΕ) παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας. Μιλώντας απόψε σε κομματική εκδήλωση για τα ΜΜΕ, τόνισε ότι φιλοδοξία του ΣΥΡΙΖΑ είναι να βάλει «ένα τέλος σε αυτό το σάπιο σύστημα, να βάλει ένα τέλος στη διαπλοκή».
Ένα από τα πρώτα μέτρα που θα λάβει ο ΣΥΡΙΖΑ αν γίνει κυβέρνηση, ανακοίνωσε, θα είναι η αδειοδότηση για την απόκτηση άδειας λειτουργίας των ΜΜΕ από μηδενική βάση, ενώ, όπως σημείωσε, θα αποκλείονται από τους διαγωνισμούς επιχειρήσεις που δεν έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους σε ασφαλιστικά ταμεία και εργαζομένους, και όσες δεν τηρούν τα προβλεπόμενα από το νόμο εργασιακά και επαγγελματικά δικαιώματα, καθώς και όσες δεν τηρούν κώδικα δημοσιογραφικής δεοντολογίας.

Κυριακή 26 Μαΐου 2013

Πηγές ακτινοβολίας Υψηλών Συχνοτήτων

Οι ασύρματες ακτινοβολίες δημιουργούνται από πομπούς (κεραίες, ραντάρ κ.α.) που χρησιμοποιούνται στις ασύρματες τηλεπικοινωνίες, στην εκπομπή ραδιοτηλεοπτικών σημάτων, την επίβλεψη χώρων και σε δεκάδες άλλες εφαρμογές.
Οι συχνότητες εκπομπής τους είναι συνήθως από 0,1 - 10GHz (δισεκατομμύρια χερτζ), πολύ υψηλότερες δηλαδή από τις ακτινοβολίες χαμηλών συχνοτήτων των ενσύρματων πηγών (συχνότητα εναλλασσόμενου ρεύματος = 50 Hz)
Η εκπομπή τους είναι συνήθως συνεχής, μεταδίδονται ελεύθερα στο χώρο σε αποστάσεις λίγων μέτρων έως πολλών χιλιομέτρων και σήμερα είναι δύσκολο να βρεθεί μη εκτεθειμένο στις ασύρματες ακτινοβολίες σημείο.

Τι προκαλούν στον άνθρωπο

Οι ακτινοβολίες υψηλών συχνοτήτων έχουν συνδεθεί με την αϋπνία, την κατάθλιψη, τον καρκίνο του εγκεφάλου, των όρχεων, του δέρματος, του σιελογόνου αδένα, την ανδρική στειρότητα, τις αποβολές εγκυμοσύνης, την λευχαιμία, κ.α. (βλέπε έρευνες).
Τον Μάιο του 2011, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) ανακοίνωσε ότι οι ασύρματες ακτινοβολίες είναι πιθανά καρκινογόνες.
"Έρευνες στο κυτταρικό επίπεδο αποδεικνύουν ότι η έκθεση σε ασύρματα ηλεκτρομαγνητικά πεδία, ακόμη και σε επίπεδα πολύ μικρότερα από τα σημερινά όρια ασφαλείας, οδηγεί σε διαταραχές ύπνου, κατάθλιψη, χρόνια κόπωση, πονοκέφαλο, μειωμένη ικανότητα μάθησης και απομνημόνευσης, αποβολές εγκυμοσύνης, πρόωρη παιδική θνησιμότητα και εκ γενετής παραμορφώσεις (...) Οι εκτεθειμένοι σε ακτινοβολία γονείς αποκτούν παιδιά με μεγαλύτερο ποσοστό καρκίνων του κεντρικού νευρικού συστήματος και άλλων προβλημάτων υγείας" Δρ. Neil Cherry, Πανεπιστήμιο Lincoln Νέας Ζηλανδίας [i]

Μάθετε περισσότερα για τις επιπτώσεις

Πηγές Ακτινοβολιών Υψηλών Συχνοτήτων

Κινητά τηλέφωνα

Το κινητό σας τηλέφωνο εκπέμπει κυρίως παλμική ασύρματη ακτινοβολία συχνότητας 900-3300MHz την ώρα που μιλάτε.
Τα αποτελέσματα των ερευνών για τις επιπτώσεις τους είναι αντιφατικά, ωστόσο η χρήση του έχει συνδεθεί με βλάβες στο DNA, καταστροφή των νευρικών κυττάρων, καρκίνο του εγκεφάλου κ.α.
Τα παιδιά επειδή δεν έχουν πλήρως ανεπτυγμένο ανοσοποιητικό σύστημα είναι πιο ευάλωτα στις επιπτώσεις της ακτινοβολίας των κινητών τηλεφώνων γι’ αυτό και πολλοί επιστημονικοί οργανισμοί έχουν προειδοποιήσει ενάντια στην χρήση κινητών τηλεφώνων από τους ανήλικους.
Μάθετε περισσότερα για τις επιπτώσεις των κινητών τηλεφώνων σε ενήλικες και παιδιά, το δείκτη SAR, τους τρόπους ασφαλέστερης χρήσης κ.α.

Κεραίες Κινητής Τηλεφωνίας

Οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας (σταθμοί βάσης) είναι εγκατεστημένες στις οροφές κατοικιών και χώρων εργασίας, σε υψώματα κ.α.
Το μεγαλύτερο μέρος της ακτινοβολίας τους κατευθύνεται στις κατοικίες που βρίσκονται σε απόσταση 80-250 μέτρων από το σημείο εκπομπής.
Είναι συχνά καμουφλαρισμένες (σαν θερμοσίφωνες, πινακίδες, καμινάδες μέσα σε καμπαναριά...) για να αποφευχθούν οι αντιδράσεις από τους γείτονες.
Συνηθισμένα σημεία τοποθέτησης κεραιών κινητής τηλεφωνίας:
  • δίπλα σε δρόμους μεγάλης κυκλοφορίας
  • σε κτίρια του ΟΤΕ
  • σε κτίρια της Cosmote, της Vodafone και της Wind
  • σε κτίρια εταιρειών, εργοστάσια κ.α.
  • σε περιοχές με πολλά γραφεία, καταστήματα
Έρευνες στον πληθυσμό που διαμένει σε απόσταση μικρότερη των 300-400μ. από κεραίες κινητής τηλεφωνίας δείχνουν αυξημένα περιστατικά καρκίνου, αϋπνίας, πονοκεφάλων, ναυτίας, αδυναμίας συγκέντρωσης, απώλειας μνήμης, διαταραχών όρασης και ακοής.
Μάθετε περισσότερα για τις επιπτώσεις των κεραιών κινητής τηλεφωνίας, πως να τις αναγνωρίζετε, τους τρόπους προστασίας κ.α.

Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

Κάθετη κεραία AM 1610 khz

A.M. Broadcast Antennas
by W5CDT
Shown below is my 1st prototype of an A.M. broadcast antenna for 1610KHz.
Don't laugh!!!….it's resonant, has a 1.1:1 VSWR, and works AMAZINGLY well.
The goal was to keep it under 9.8 feet in length to comply with FCC part 15.219.
Tuning is very touchy and bandwidth is always narrow for such short antennas for
1.6MHz operation. The capacitive "hat" (a pieplate) was my lazy way of lowering
the frequency by adding capacitance. To be strictly FCC legal you should
resonate your antenna without the capacitive "hat".

Shown Below is my 2nd prototype with tuneable loading coil
Below is a close up of the tapped loading coil and tuning capacitor arrangement

ΗΠΑ: Επιτυχημένη ραδιοφωνική δοκιμή ψηφιακού σήματος στα μεσαία

Περισσότερες λεπτομέρειες προέκυψαν σχετικά με τις εξολοκλήρου ψηφιακές δοκιμές πεδίου στο ραδιοφωνικό σταθμό WBCN του CBS Radio που εκπέμπει στα AM από την Charlotte, NC. Ο Ανώτερος Διευθυντής προηγμένης τεχνολογίας της NAB είπε "σταθερή" εξολοκλήρου ψηφιακή εμβέλεια έφτασε κατά μέσο όρο, σε ακτίνα περίπου 40 μιλίων την ημέρα και 11 μιλίων κατά τη διάρκεια της νύχτας.

"Δεν έχει σημασία ποια ψηφιακή ηχογράφηση έχεις. Όλες ακούγονται ακριβώς το ίδιο. Είναι σαφές για μένα μετά από αυτή τη δοκιμή ότι δεν έχει σημασία πού θα γίνει η ηχογράφηση. Είναι σήμα χωρίς καθόλου θόρυβο», είπε κατά τη διάρκεια συζήτησης στο NAB Show, τονίζοντας ότι τα αποτελέσματα πρέπει να θεωρηθούν προκαταρκτικά.

O Ajit Pai, Επίτροπος  της αμερικανικής Αρχής Τηλεπικοινωνιών είπε σε μια άλλη συζήτηση ότι ήταν σε θέση να ακούσει μια ηχογράφηση δοκιμών και ότι ο εξολοκλήρου ψηφιακός ήχος AM "ήταν απίστευτος."

Για τη λειτουργία ημέρας, το all-ψηφιακό σήμα ήταν σταθερή πέρα από το περίγραμμα των 1 mV/m, καθώς και για τη διάρκεια της νύχτας μετά το περίγραμμα των 5 mV/m.

Παραδόξως, η νυχτερινή απόδοση φάνηκε να επηρεάζεται από την παρουσία των παρεμβολών από γειτονικό κανάλι, το οποίο δεν ήταν αναμενόμενο για ένα σταθμό ενισχυμένης ζώνης ΑΜ. Ο Layer είπε ότι η ομάδα πιστεύει ότι ένας κοντινός σταθμός μπορεί να μην διαθέτει πλήρως αυτόματο χαμήλωμα ισχύος για τη νυχτερινή λειτουργία.

Σταθεή ψηφιακή λήψη επιτεύχθηκε για ημερήσια και νυχτερινή λειτουργία εντός περίπου 13 και 7 μιλίων, αντιστοίχως, από τη θέση της κεραίας εκπομπής.

Ο WBCN είναι ένας μη-κατευθυντικός σταθμός ενισχυμένης μπάντας με ισχύ 10 kW την ημέρα / 1 kW τη νύχτα. Ο Κύριος πομπός του είναι ένας Harris DX-10 που τροφοδοτείται από έναν διεγέρτη Harris Dexstar. Όπως ειπώθηκε,  προσωπικό από τις NAB, iBiquity Digital, Harris, Kintronic Labs και Meintel, Sgrignoli & Wallace συμμετείχαν στις δοκιμές. Πραγματοποίησαν επτά δρομολόγια κατά τη διάρκεια της ημέρας και οκτώ το βράδυ, σε ένα Ford Focus, εξοπλισμένο με δέκτη Sync HD Radio. Οδήγησαν κατά μήκος κάθε διαδρομής για να σημειώσουν πού χάνεται το ψηφιακό σήμα.
«Ο Διευθυντής πεδίου και εφαρμογών ψηφιακών δοκιμών της IBiquity, Russ Mundschenk είχε νοικιάσει ένα Ford Edge και ακολούθησε πίσω από το Focus ", έτσι ξέραμε ότι το ραδιόφωνο δεν επηρεάστηκε κατά τη συλλογή των δεδομένων.»
Οι δοκιμαστές χρησιμοποίησαν έναν  δέκτη nsignia Narrator HD Radio για να συγκεντρώσουν μετρήσεις ισχύος σήματος σε 15 εσωτερικούς χώρους κατασκευασμένους από χάλυβα, ξύλο και τοιχοποιία.
Η ομάδα έργου πραγματοποιεί ανάλυση των μετρήσεων πεδίου και των ηχογραφήσεων που λήφθηκαν κατά τη διάρκεια των δοκιμών, και είπε ότι αναμένεται να καταστήσουν τις πληροφορίες διαθέσιμες για τη βιομηχανία, όταν ολοκληρωθεί η ανάλυση.
Πηγή: Radio World

Βρετανία: παράταση ζωής για τα μεσαία μέχρι το 2020

Η βρετανική αρχή τελεπικοινωνιών Ofcom καλεί σε υποβολή αιτήσεων για άδειες κοινοτικού ραδιοφώνου που θα λειτουργεί στα μεσαία κύματα, δίνοντας στην μπάντα ζωή για τουλάχιστον άλλα 7 χρόνια.  Οι υποψήφιοι θα είναι σε θέση να καταθέσουν αιτήσεις εντός του τρέχοντος έτους, για τις οποίες, εάν ακολουθηθεί η συνήθης διαδικασία της Ofcom, οι άδειες θα δοθούν στις αρχές του 2014 και οι σταθμοί θα έχουν περιθώριο δύο ετών για να αρχίσει η εκπομπή με μια άδεια πέντε ετών.
Αυτό σημαίνει ότι η Ofcom υποστηρίζει τη χρήση των μεσαίων μέχρι και το 2020 - επιβεβαιώνοντας ότι οποιαδήποτε ημερομηνία πλήρους κατάργησης των αναλογικών εκπομπών στο ραδιόφωνο είναι πολύ μακριά.
Οι διαδικασίες αδειοδότησης συνήθως γίνονται ανά περιοχή, αλλά για τα AM η Ofcom έχει ορίσει μια διαδικασία υποβολής αιτήσεων για άδειες κοινοτικού ραδιοφώνου σε μια ακτίνα με μέχρι και 10 χιλιόμετρα (αντί των μέχρι πρότινος 5 χιλιομέτρων) για τοποθεσίες σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2013.
Υπάρχουν πάνω από 200 ραδιοφωνικοί σταθμοί κοινότητας στον αέρα σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο σήμερα, με λιγότερο από 10 από αυτούς στα AM - τέσσερις εκ των οποίων βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του Λονδίνου.

Πηγή: Radio Today
Εικόνα: Radio Tircoed studios (Hywel Williams) / CC BY-SA 2.0

Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

Η χούντα ανταμείβει τα παιδιά της

Επτά συν ένας τηλεοπτικοί σταθμοί εθνικής εμβέλειας

  Το «πράσινο φως» για την εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού του κόμματος ΛΑΟΣ επί της ουσίας ως καναλιού εθνικής εμβέλειας έδωσε το ΕΣΡ, θεωρώντας ότι ο τηλεοπτικός σταθμός είχε συμμετάσχει στη διαδικασία αδειοδότησης εμπρόθεσμα στον διαγωνισμό για εθνική εμβέλεια.

Πρόκειται για απόφαση η οποία επιφέρει σημαντικές αλλαγές στις ισορροπίες του τηλεοπτικού πεδίου καθώς ουσιαστικά αυξάνει τον αριθμό των τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας κατά ένα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται ενόψει και της ψηφιακής μετάβασης.

Ο σταθμός «Τηλεάστυ» είναι σταθμός τοπικής εμβέλειας. Υπέβαλε ωστόσο αίτηση για άδεια εθνικής εμβέλιας στην τελευταία διαγωνιστική διαδικασία. Υπήρξε νόμος ο οποίος ανέφερε τους τοπικούς και περιφερειακούς θεωρώντας ότι όσοι συμμετείχαν στη διαδικασία αδειοδότησης θεωρούνταν νόμιμοι. Η πλειοψηφία των μελών του ΕΣΡ,  δέχτηκε ότι ο νόμος αυτός ισχύει αναλογικά και για την περίπτωση των σταθμών που αιτήθηκαν άδεια εθνικής εμβέλειας.

Η απόφαση αυτή εγκρίνει τη μετάδοση του αναλογικού προγράμματος του καναλιού, από το κέντρο εκπομπής Χορτιάτη Θεσσαλονίκης, μπορεί ωστόσο να επεκτείνει βάσει αυτής της απόφασης τη νομιμότητα των εκπομπών του για όλες τις περιοχές της Ελλάδας.

Υπερ της απόφασης ψήφισαν η αντιπρόεδρος Λίνα Αλεξίου, η Εύη Δεμίρη, ο Κώστας Στεφανάκης και ο Άρης Σταθάκης
ΚΑτά της απόφασης ψήφισαν ο πρόεδρος Ιωάννης Λασκαρίδης ο Ιωάννης Παπακώστας και ο Κώστας Αποστολάς.
Σ.Ι.

Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

Παράνομα εξακολουθούν να λειτουργούν οι τηλεοπτικοί σταθμοί

Παράνομα εξακολουθούν να λειτουργούν οι τηλεοπτικοί σταθμοί  
«Οι καναλάρχες πρέπει να υπάρχουν, αλλά δεν πρέπει να κυβερνούν»...
Ο όρος «τέταρτη εξουσία» αποδόθηκε στα ΜΜΕ, επειδή με την απελευθέρωση και την ανεξαρτητοποίησή τους από το κράτος συνέβαλαν στην εκδημοκράτισή του. Φύσει και θέσει ο ρόλος τους ήταν να δρουν ελεγκτικά απέναντι στο κράτος και να παρακολουθούν την άσκηση των τριών εξουσιών, αποκαλύπτοντας τυχόν καταχρήσεις και εξασφαλίζοντας τη διαφάνεια και την ομαλή λειτουργία των θεσμών.

Ωστόσο, στην πορεία των χρόνων, τα ΜΜΕ αντί για δίαυλος μεταξύ του λαού και της κυβέρνησης, σε πολλές περιπτώσεις έφτασαν ακόμη και να υποκαθιστούν τις πολιτικές ηγεσίες, όχι βέβαια φυσικά, αλλά παρασκηνιακά, κινώντας τα νήματα των «υποχείριών» τους που βρίσκονταν στην εκάστοτε κυβέρνηση.
Ένα ανάλογο «αλισβερίσι» συντελείται εδώ και χρόνια, μεταξύ των ελληνικών κυβερνήσεων και των ιδιοκτητών τηλεοπτικών σταθμών, εξασφαλίζοντας «απυρόβλητο», θώκους και αξιώματα για τους πρώτους και προκλητικά προνόμια, αλλά και ασυδοσία για τους δεύτερους.
Είναι χαρακτηριστικό, ότι το ζήτημα της αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας παραμένει ταμπού, λόγω των «ιδιαίτερων» σχέσεων που έχουν πολιτικοί με τους καναλάρχες. Μάλιστα, για να μην χρεωθούν οι «βαρόνοι» οι εκάστοτε υποτακτικοί τους έχουν εφεύρει ένα σωρό τερτίπια, ώστε να τους θέτουν σε καθεστώς νομιμοφάνειας.
Εδώ και 18 χρόνια τα κανάλια λειτουργούν παράνομα, αλλά ουδείς δείχνει πρόθυμος να διαβεί τον Ρουβίκωνα και να τα βάλει με το μιντιακό κράτος εν κράτει. Ακόμα και η απόφαση του Αρείου Πάγου (4578/2010), η οποία έκρινε παράνομο το καθεστώς λειτουργίας των τηλεοπτικών σταθμών, έμεινε ανεφάρμοστη. Έτσι, οι ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί εκπέμπουν σε καθεστώς προσωρινής νομιμότητας, με άδειες που ανανεώνονται κάθε τόσο, χρησιμοποιώντας δωρεάν τις κρατικές συχνότητες.
Όμως, η ειδική μεταχείριση των καναλαρχών που προ κρίσης ήταν απλά ύποπτη και ενοχλητική, σήμερα που οι πολίτες υποφέρουν και που τα ασημικά του κράτους πωλούνται έναντί πινακίου φακής, είναι εξοργιστική.
Και αυτό επειδή το κράτος χάνει εκατομμύρια ευρώ, με το να μη βγάζει σε κανονικό διαγωνισμό τις ψηφιακές άδειες πανελλαδικής εμβέλειας.